RSI steeds groter risico voor kinderen

Waar de meesten van ons vroeger nog met vulpen moesten leren om zo netjes mogelijk te schrijven, profiteren onze kinderen  in steeds grotere mate van allerlei nieuwe technologieën. Dat brengt veel voordelen met zich mee, maar helaas ook enkele risico’s. Zo leek de Nintendo-duim eerder alleen iets voor kinderen die veel achter de spelcomputer zaten, maar vormt de zogenaamde GameBoy-rug tegenwoordig een gevaar voor een complete generatie kinderen. Deze laatste aandoening verwijst niet alleen naar kinderen die met de draagbare spelcomputer spelen, maar naar iedereen die regelmatig voorovergebogen over een smartphone of tablet zit.

huiswerk_rsi

Verschillende soorten RSI

Hoewel de hiervoor genoemde aandoeningen verwijzen naar apparaten, zijn het eigenlijk populaire termen die gerelateerd zijn aan een specifiek soort RSI. Deze afkorting staat voor Repetitive Strain Injury, wat een verzamelnaam is voor uiteenlopende klachten die ontstaan door het herhaaldelijk en langdurig uitvoeren van dezelfde taken. De muisarm is hier een bekend voorbeeld van, evenals de tenniselleboog. Tot voor kort was dit voor een probleem voor volwassenen maar nu kinderen ook steeds meer met computers, smartphones en andere apparaten werken, behoren ook zij tot de risicogroep.

RSI bij kinderen voorkomen

Het is belangrijk om vroegtijdig kinderen al te wijzen op de gevaren van RSI en er alles aan te doen om deze klachten te voorkomen. De problemen op latere leeftijd kunnen anders zeer ernstig zijn en hernia-operaties van jongeren van 18 jaar als gevolg van een verkeerde houding zijn dan ook geen uitzondering. Probeer kinderen dus te laten variëren in de houding waarin ze hun toestellen bedienen. Een spelletje op een tablet kan bijvoorbeeld ook liggend op de buik worden gedaan, waarbij de rug minder wordt belast en de rugspieren juist weer worden versterkt. Wanneer ze langer achtereen aan hun huiswerk zitten kan een goede stoel ook veel uitkomst bieden. De meeste kantoorleveranciers hebben in alle prijsklassen stoelen die goed instelbaar zijn en daarmee RSI klachten kunnen voorkomen. Daarnaast blijft het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen veel blijven bewegen en niet alleen maar binnen achter de computer zitten.

Benieuwd of jouw kind een GameBoy-rug heeft? Vraag hem of haar dan eens voorover te buigen, waarbij geprobeerd moet worden om met de vingertoppen de tenen aan te raken. Wanneer dit problemen oplevert omdat de onderrug niet gebogen kan worden, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Tags: ,