RTL nieuws maakt cito-scores openbaar

media_xl_1811087Op 14 september 2013 heeft RTL ‘breaking news’: de Cito-scores van alle basisscholen zijn online gepubliceerd. Met een paar klikken kom je erachter hoe scholen bij jou in de buurt scoren. Samen met onderwijssocioloog Jaap Dronkers hebben zij een methode ontwikkelt die de score van een school afzet tegen vergelijkbare scholen. RTL denkt zo ouders een handje te helpen met het kiezen van een goede basisschool voor hun kind.

De cijfers

Tot nu toe konden ouders alleen Cito-scores van een school vergelijken als scholen die zelf publiceerden. RTL nieuws heeft nu alle Cito-scores openbaar gemaakt van de schooljaren: 2009/2010, 2010/2011 en 2011/2012. Bovendien hebben ze samen met professor Dronkers de Cito resultaten omgezet in een cijfer, zodat je in één oogopslag kan zien hoe de school scoort. De tool die daarbij gebruikt wordt houd rekening met de verschillen tussen scholen, zo stelt RTL. “Op sommige scholen komen leerlingen al binnen met een achterstand, terwijl andere scholen juist vooral kinderen van hoogopgeleide ouders hebben. Ook laten sommige scholen alle leerlingen meedoen aan de Cito-toets, terwijl op andere scholen zwakke leerlingen niet meedoen.” RTL benadrukt wel dat een slechte score nog niet hoeft te betekenen dat het onderwijs op de school niet goed is. Ze raden aan om dan de school te vragen waarom de score zo laag is. Misschien vindt de school andere dingen belangrijker dan een hoge score of neemt de school bewust moeilijk lerende kinderen aan. De tool geeft ook toegang tot de onderwijsinspectie rapporten om een completer beeld van de school te krijgen.

Kritiek

Onderwijsgrafiek - Landelijke CITO gemiddelden

Onderwijsgrafiek – Landelijke CITO gemiddelden

Behalve kritiek op de methode wordt de relevantie van de cijfers ook in twijfel getrokken. De Cito-toets meet slechts een minimaal deel van het functioneren van een kind en lang niet alle scholen gebruiken deze toets of laten alle leerlingen meedoen aan de toets. Bovendien gaat het hier om een momentopname waarvan later is gebleken dat kinderen met een VMBO advies alsnog een VWO diploma kunnen halen. Dus wat zeggen de cijfers nou eigenlijk?Na het openbaar maken van de Cito-scores hebben en RTL en professor Dronkers heel wat tegengas gekregen. Behalve de oneerlijke strijd die lijkt te zijn losgebarsten is er vooral kritiek op de methode die is ontwikkeld om scholen te vergelijken. De methode schiet op cruciale factoren te kort in haar berekening. Zo zou er te weinig rekening gehouden worden met de sociaal-economische status van de buurt waarin een school staat. Hoogleraar economie Lex Borghans van de Universiteit Maastricht zegt hier het volgende over: “Het probleem is dat Dronkers creatieve oplossingen heeft bedacht om het gebrek aan goede gegevens te compenseren, maar RTL in de berichtgeving nalaat de cijfers te relativeren en de suggestie wekt de kwaliteit van scholen in één cijfer te hebben gevangen.”

rtl