Nederlandse kinderen zijn gelukkig!

Blije kinderen10 april 2013 kwam UNICEF met een rapport waarin de onderzoeksresultaten naar het welzijn van kinderen in 29 ontwikkelde landen gepubliceerd werden. De conclusie: Nederlandse kinderen zijn het gelukkigst!

Geluk kan je leren!

Er is gekeken naar materiƫle rijkdom, veiligheid, onderwijs, huisvesting en gedrag. Op het onderwijs scoren we het hoogst van alle landen en ook het gedrag van onze kinderen is beter dan in de meeste andere landen. Hollandse kinderen ontbijten relatief goed en over het algemeen bewegen ze ook veel. Dit is voor een groot deel de verdienste van de ouders. Voor ouders is het geluk van hun kinderen het allerbelangrijkst. Ze geloven ook dat ze daar een grote invloed op hebben. Volgens hoogleraar sociologie Ruut Veenhoven (67) van de Erasmus Universiteit klopt dit ook. Hij doet al sinds zijn studententijd onderzoek naar geluk en ontdekte dat dit voor een groot deel aan te leren is.

Ruimte voor verbetering

Maar ondanks de eerste positie, kan het natuurlijk altijd beter. De laatste jaren zijn er steeds meer geluiden over een toename van dikke kinderen in Nederland en ook de onderwijskwaliteit moet omhoog (intern linken naar artikel Flip the system). Maar blijkbaar doen we het vergeleken met andere landen nog steeds erg goed. Niet geheel verrassend staan Noorwegen, Zweden, IJsland en Finland ook in de top 5. Deze Scandinavische landen zijn geregeld een voorbeeld voor Nederland.

Gedateerd

Een kanttekening is wel dat de onderzoeksgegevens dateren uit 2009 en 2010 waardoor het gevolg van de economische crisis niet terug te zien is in het rapport. Vijf jaar geleden voerde Nederland ook al de lijst van gelukkigste kinderen aan. 95% van deze kinderen geeft zelf aan tevreden te zijn met hun leven.

Unicef rapport: welzijn van kinderen