Moet mijn kind leren blindtypen?

Kinderen komen deze tijd veel meer in aanraking met computers dan met boeken. En dan hebben we het niet alleen over thuis. Ook het onderwijs gaat met de tijd mee en werken met de computer bij diverse schoolvakken is normaal. Maar als je kind moeite heeft met typen, kan het wel eens lastig zijn om goed mee te komen in de les.

Voordelen

Wetenschappelijk onderzoek van Henny van der Meijden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft een aantal belangrijke voordelen van blindtypen aangetoond.  Hieronder de drie belangrijkste:

• Hogere cijfers: kinderen die blindtypen halen hogere cijfers op school. Doordat het typen automatisch gaat, hoeven ze zich alleen maar te concentreren op de inhoud en niet het toetsenbord.
  • Sneller: kinderen die blindtypen kunnen lesstof sneller verwerken of vragen bij toetsten uitgebreider beantwoorde (wat meer punten oplevert). Het maken van verslagen of spreekbeurten zal ook minder tijd kosten. Snelheid komt niet alleen op de basisschool van pas, maar ook later bij het voorgezet onderwijs of studie.
  • Minder RSI: bij blindtypen zit je rechtop in je stoel naar je scherm te kijken en niet voorover gebogen kijkend naar het toetsenbord. Door de betere houdingen is er dus minder kans op RSI-klachten

Online cursus

Als je kind moeite heeft met blindtypen, is het mogelijk dat hij of zij thuis in zijn of haar vrije tijd een online typecursus van LOI Kidzz volgt. Het leren typen met tien vingers wordt spelenderwijs bijgebracht. Na afronding van de cursus kan je kind gemakkelijker blindtypen en zal dus ook op school minder moeite ervaren om bij de les te blijven.