Hoe kies ik een goede basisschool voor mijn kind?

BLOG First Day of SchoolIneens is het moment daar, je peuter is een kleuter geworden en mag voor het eerst naar de basisschool. Een spannend moment! Als ouder wil je natuurlijk de beste school voor je kind. Maar hoe bepaal je voor welke school je kiest? We hebben een checklist voor je samengesteld om je op weg te helpen.

1. Afstand en ligging

Allereerst is belangrijk na te denken over de afstand. Vind je het prettig dat de school zich op loopafstand van je huis bevindt? Want dan is de keuze een stuk beperkter. Daarnaast kan de ligging van de school ook bepalend zijn. Ligt het in een rustige wijk of aan een drukke straat?

2. Kwaliteit van de school

De kwaliteit van een school is natuurlijk heel belangrijk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om daar een indruk van te krijgen. Lees bijvoorbeeld de schoolgids. Scholen zijn verplicht dit openbaar te maken en je vindt er informatie over de aanpak van zorgkinderen, naschoolse opvang, groepsgrootte, lestijden enz. Daarnaast kun je op www.onderwijsinspectie.nl inspectierapporten van de school inzien. Samen met de uitkomsten van de Citoscores kan dit een algemeen beeld van de school geven. Staar er niet blind op aangezien dit niet de enige factoren zijn die de kwaliteit van een school bepalen. Het is ook mogelijk om en informatieavond of een les van de school bij te wonen. Op deze manier maak je snel kennis met het team, de sfeer en de manier van lesgeven. Tot slot kan je eens gaan praten over de ervaring van andere ouders met de school.

3. Type onderwijs

Afhankelijk van de levensbeschouwelijke, godsdienstige of onderwijskundige achtergrond kunnen scholen enorm van elkaar verschillen. Kies daarom in ieder geval voor een type onderwijs dat past bij jouw opvoedingsideeën. Vind je streng en klassikaal onderwijs belangrijk of ben je meer van vrij en zelfstandig onderwijs? Maar vooral, waar heeft je kind het meeste baat bij?