Flip the system: Het alternatief voor onderwijs

Jelmer EversAls we het hebben over onderwijs dan is (sinds de uitgave op 4 oktober) ‘Het Alternatief’ onderwerp van gesprek. Het boek van twee leraren actief in middelbaar onderwijs duikt op in de lerarenkamer, onderwijsdebatten en zelfs politiek Den Haag kan er niet omheen. De naam van het boek zegt het al, er wordt een alternatief aangereikt om de afrekencultuur (ondertitel) uit het onderwijs tegen te gaan.

De schrijvers, Jelmer Evers en René Kneyber, stellen dat een steeds grotere druk van toetsen, cijfers, protocollen en ranglijsten de docenten demotiveert en de ontwikkeling van kinderen dreigt te schaden. Samen met een groot aantal internationale en nationale onderwijsexperts worden de gebreken in de afrekencultuur aan de kaak gesteld om vervolgens tot een volwaardig, uitvoerbaar en praktisch alternatief te komen. Het is onder meer een pleidooi geworden om de leraar weer eigenaar van zijn of haar onderwijs te maken en de kracht van de beroepsprofessie te hervinden. Dit zal ten goede komen aan de kwaliteit van het onderwijs. Het is dan ook niet gek dat veel onderwijzers in Nederland dit boek omarmen.

Jelmer Evers legt in een interview op 21 oktober uit waarom hij, samen met René, dit boek is gaan schrijven. Deze blije boze docent hoopt een bijdrage te kunnen leveren aan het publieke debat over onderwijs. De eerste recensies van het boek zijn positief kritisch. Evers had ook niet anders gehoopt: “Laat het debat maar beginnen.”