Bijbaantjes en kinderbijslag, hoe zit dat ook al weer?

bijbaantjeDe kinderbijslag is een welkome tegemoetkoming van de overheid om je een beetje te steunen in de kosten die het grootbrengen van een kind met zich meebrengt. Maar ondanks dat je je kind op veel vlakken financieel ondersteunt, is het ook belangrijk dat deze zelf de waarde van geld leer inschatten. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van zakgeld, maar ook op latere leeftijd ook met een bijbaantje. Zo leert je kind dat voor niets de zon opgaat en dat het goed is om hard te werken als je iets graag wilt hebben. Maar wist je dat de inkomsten van je kind ook weer invloed kunnen hebben op de hoogte van de kinderbijslag?

Gevolgen tellen vooral vanaf 16 jaar

Als kinderen onder de 16 jaar een bijbaantje hebben, heeft de hoogte hiervan geen enkele invloed op de kinderbijslag, tenzij het kind niet bij u thuis woont. De kinderbijslag stopt wanneer uw kind 18 wordt, dus is er vooral bij kinderen van 16 en 17 jaar sprake van gevolgen voor de kinderbijslag naar aanleiding van bijverdiensten. Deze kinderen mogen per kwartaal tot € 1.266 bijverdienen, waarbij er voor de zomervakantie een uitzondering wordt gemaakt. In deze periode mag er nog eens € 1.300 extra worden bijverdiend. Voor uitwonende kinderen geldt een ander bedrag, zij mogen per kwartaal tot € 1.790 extra verdienen.

Wilt u eens nagaan wat de bijverdiensten van uw kind betekent voor de hoogte van uw kinderbijslag? Op de website van de Sociale Verzekeringsbank kunt aan de hand van een aantal vragen precies uitzoeken wat dit in uw specifieke situatie betekent.